Какво ще се промени след изборите на 27 октомври и

...
 Какво ще се промени след изборите на 27 октомври и
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Има вероятност левите хора да не бъдат представени след изборите в парламента

 Какво ще се промени след изборите на 27 октомври и ще оглави ли нов план някогашният водач на Българска социалистическа партия госпожа Корнелия Нинова Tribune.bg беседва с народния представител Георги Свиленски.

Г-н Свиленски, за какво не ви изключват от ПГ на Българска социалистическа партия, някой подозират, че е поради квотите по места за Българска социалистическа партия в Секционните изборни комисии?

Не мисля, че това е повода. Мисля, че информацията, която употребява ЦИК, е все още на издаване на указа за насрочване на изборите от президента, т.е. това няма значение. Просто ги е боязън да ни изключат. От сформирането на ПГ на Българска социалистическа партия е имало две съвещания. В момента, в случай че влезете и попитате народните представители от Българска социалистическа партия какво и по какъв начин ще се поддържа, никой не може да ви каже, тъй като на никое място не се е обсъждало. Повече от месец и половина няма съвещание на парламентарната група. С изключването ни от партията ги е боязън да съберат и парламентарната група, тъй като с цел да изключиш някой, би трябвало да имаш поддръжка. Съмнявам се, че в ПГ на Българска социалистическа партия има такава поддръжка или както беше споделила Нинова – „ заешки сърца “.

Излиза, че в парламентарната група/ПГ/ на Българска социалистическа партия нямат човек, с цел да " подвига флумастери " по какъв начин да гласоподават?!

Да, само че това се отразява и на работата на депутатите. Вие виждате, че през тази парламентарна сесия няма присъединяване и начинания на Българска социалистическа партия, което е разследване от работата на управлението на парламентарната група.

Какво ще се промени на 27 октомври, когато „ алените барони “ застанат отпред на листите? Това какъв брой гласоподаватели ще притегли?

Не " в случай че ", те ще оглавят листите по места. Така че българските социалисти и симпатизанти на Българска социалистическа партия би трябвало ясно да знаят какво ги чака и защо гласоподават – за Станишев, за Добрев и други, т.е. чака ги не това, за което са дали своят вот. За страдание, за мен по този начин прокламираното „ ляво обединяване “ е под опасност. Наистина лявото е под опасност.

Казвате, че членовете и симпатизантите на Българска социалистическа партия ще изгубят?

Има огромна възможност да не бъдат показани изобщо в Народното събрание, което е ужасно 35 години след измененията – да докараш до такава степен България, че да няма лява партия в Народното събрание.

Този отлив на гласоподаватели от Българска социалистическа партия беше явен още през 2008г., когато водачът на партията тогава Сергей Станишев отиде в Брюксел и бе ясно, че Българска социалистическа партия ще губи електоралната си база, в случай че не притегли младежи?

Точно по този начин, спадът, който виждаме, той не е от няколко години. Просто сега имахме 7 избори през три месеца и се вижда най-ярко. Затова виновност имаме всички, в това число и аз, че не успяхме да притеглим младежите. Стремяхме се да запазим диалогичност и да сме прагматични, само че може би в избрани случаи трябваше да бъдем по-резки в дейностите и посланията си, по-категорични, с цел да ни схванат. Явно след тези избори още веднъж Народното събрание ще бъде същия, още веднъж евентуално няма да има държавно управление. Пазарлъците ще продължат още седмица, две-три по-късно и ще се отиде на нови избори, където към този момент се надямвам в действителност да се появят политически субекти, които да привлекат българските гласоподаватели.

Говори се за план на госпожа Нинова след тези избори или е прекомерно рано?

Мисля, че това, които ще се появи след тези избори, ще пристигна изпод, от хората, защото сега те се чудят какво да вършат и не могат да си показват избори, в които да не вземат участие и да гласоподават за Българска социалистическа партия. А в това време виждат, че това не е тяхната партия, че това не са техните ръководители. Мисля, че казусът пред нашите гласоподаватели е в действителност огромен и аз самият нямам отговор на този въпрос какво би трябвало да се направи сега. Ще изчакаме още малко и ще решим.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР